Więc tak jest pewien problem, mianowicie po wizycie w Dokach i wykonaniu zadania dla Xara (ze zdobyciem tego ptaka) w siedzibie harfiarzy o ile pamiętam po kilku dniach powinna do nas zagadać jedna z harfiarzy, Jaheria miała tam z nią iść itp.(każdy to zna) I tutaj zaczyna się problem bo nikt nie przyszedł nikt nie zagadał a jestem już kolo 30-stu dni od tego zdarzenia. Moje pytanie, czy będzie to stwarzało problem romansu z Jaheirą? bo o ile pamiętam to ona opuści nas podczas odpoczynku i tam ją będziemy musieli szukać żeby zakończyć romans(chyba ;p)... Grałem kiedyś ale nie udało mi się doprowadzić romansu z Jaheirą do końca, teraz gram od nowa chciałbym to naprawić. Tak więc ;p czy wpłynie to na romansowanie z Jaheirą?
Z czarów jest to ochrona przec negatywną energią i jeszcze jeden czar z modów.
Przedmioty to amulet na targu przygód zwany amuletem mocy bodajże...
_________________ Przepisy na krruche ciateczka
Miłość wystarcza sama sobie. Gdy zawładnie jakimś sercem, skupia w sobie wszystkie inne uczucia. Dusza, która kocha... kocha i nie myśli o niczym innym. ~ św. Bernard z Clairvaux
Do tego szał berserków też uodparnia na wyssanie (Korgan, Minsc).
Sotek wiesz jakbym np sobie szla z kumpela albo gorzej-sama i tak nagle mi tu albatros wlatuje na glowe i w ogole wiesz jeszcze rzyga rybami to totalnie masakra ;/ a tak na serio to bym sie wkurzyla ze ''spotyka sie'' ze mna a mnie nie uprzedza ;/
Jest jeszcze Wekiera Zniszczeń +2, Młot Runów +4 (ToB) i Angurvadal +5 (ToB), które również chronią przed negatywną energią. Do tego dochodzi jedna z opcji zaklęcia Ograniczone życzenie oraz Życzenie, dająca czasową ochronę przed wyssaniem poziomów.
_________________ Zest Riddle -- Reject only your ignorance... (no.80) Inward Hellix -- The worst is still to come... FULLY SOLVED
Ostatnio zmieniony przez Xanax 2010-03-09, 14:16, w całości zmieniany 1 raz
Mam pytanie odnośnie losowania cech. Jest jakiś limit czy można wylosować każdą ilość, np. max w każdej. Mi osobiście najwyższe cechy wyszły 18,18,18,10,9,18. Wydawało mi się że to bardzo dobry rzut i zaprzestałem klikania które trwało jakieś 1/2h. Czy idzie rzucić więcej?
Ale jest to cholernie mało prawdopodobne. Ja w najlepszym przypadku miałem w sumie 99 punktów. Trzeba mieć albo sporo szczęścia albo dużo czasu na losowanie.
_________________ Zest Riddle -- Reject only your ignorance... (no.80) Inward Hellix -- The worst is still to come... FULLY SOLVED
Prawdopodobieństwo jest raz na około 34 miliony losowań (dokładnie 18^6)
_________________ "There are also some elements of the game that are not «broken» but could do with a tweak to make them just a little better in some way."
No, Zed, niekoniecznie. Po pierwsze, minimalną wartością cechą postaci jest nie 1, a 3 (czasem nawet 15), a po drugie nie każdej osobie można wylosować 18 (niektórym max 17 lub 19) .
Tak, czepiam się, prawdopodobieństwo nawet uwzględniając moje poprawki jest bardzo małe
_________________ Godzien haniebnej nazwy buntownika bo go natura mnóstwem wszelkich złości uposażyła
I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem największym sukinsynem w tej pieprzonej dolinie!
No, fakt zapomniałem. Ale nie jest też tak jak myślisz.
Jeżeli gra postępuje zgodnie z regułami D&D (jednymi z opcjonalnych nota bene), każda wartość cechy jest sumą trzech rzutów kością sześciościenną lub inaczej sumą trzech losowań 1 do 6. Stąd zakres 3-18. Jeżeli wartość wylosowana jest niższa niż minimum klasowe, przykładowo wspomniane przez Ciebie 15, to gra zamienia ją na to 15 już po losowaniu, czyli nie wpływa to na prawdopodobieństwo wylosowania 16, 17 i 18.
Aby wylosować dla człowieka same wartości 18, trzeba by wylosować wartość 6 aż osiemnaście razy pod rząd (6^18). To daje jeszcze mniejsze szanse, niż wspomniałem poprzednio, jakieś 1 na 101,5 biliona (101,5*10^12). Wylosowanie szóstki liczb w Totku ma mimo wszystko wielokrotnie większą szansę powodzenia.
Modyfikatory rasowe cech nie zmieniają istoty sprawy, chodzi o wylosowanie maksymalnych cech dla danej rasy. Dla innych ras też jest losowane 3K6, a następnie dodawany modyfikator z tabeli ABRACEAD.2DA, który może być dodatni lub ujemny:
Dlatego człowiek będzie miał kondycję z zakresu 3-18, krasnolud 4-19 a elf 2-17, ale zawsze losowane jest 3K6.
_________________ "There are also some elements of the game that are not «broken» but could do with a tweak to make them just a little better in some way."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum